GUIDER

Klockarmband i Läder del 1

Relia17

bracelet men nato vintage really nice dial

Klockarmband i läder

I den här artikelserien kan du läsa i stort sett allt om läderarmband och få nya idéer om vilket klockband just du ska välja. Nu kör vi!

 

Tänk dig att du sätter en ny klocka på armen, du tänker dig förmodligen att remmen på klockan antingen är i metall eller i läder och visst är det oftast så. Men när man tittar lite närmre på klockarmband och i synnerhet Klockarmband i läder tar det inte lång tid innan man inser att klockbanden finns i otroligt många färger och variationer och alla har sin historia att berätta.

Det är ganska inspirerande att tänka att de klockarmband i läder som idag sitter på lyxklockor som Omega Semaster, Aqua Terra, IWC MARK XVI eller Oris Audi Sport GMT bär på en tradition som går tillbaka hundratusentals år då våra avlägsna förfäder började använda djurhud för att antingen skydda sig själva mot kyla och värme, men också för att kunna bära med sig verktyg för jakt och fiske.

Om vi nu istället hoppar från några hundra tusen år till sent artonhundratal. Det är precis i början innan första världskriget och de flesta som använder klockor använder fickur för att kunna bära sin klocka tryggt inne i sina kläder.

De första läder klockarmbanden!

Vissa hävdar bestämt att klockarmbandens ursprung (kanske egentligen hela konceptet av ett klockarmban) kommer från de Sydafrikanska frihetskrigen. Historien berättar om soldater som på grund av värmen tog av sig i stort sett alla kläder och således var tvugna att bära sina klockor på annat sätt som oftast blev enkla läderband som de knöt sin klocka till. Vissa säger att klockarmbanden kom ännu tidigare; under det tredje Burma kriget 1885 – 1887.

En person säger såhär:

“Många klocktillverkare hävdar bestämt att de uppfunnit armbandsuret, men en så enkel sak som att fästa sitt fickur på ett läder armband på handleden kan knappast ha behövts uppfinnas – det är självklart”

Hur det än faktiskt var, i vilken kronologisk ordning, tekniska eller sociala drivkrafter som låg bakom utvecklingen av klockarmbanden vet vi att av olika anledningar var det militära krav som låg bakom utvecklingen av klockarmbandet som vi känner det idag.

exclusive watches with leather bracelet

Utvecklingen av klockarmband fick fart med hjälp av militären.

Tillämpningen av klockarmband i olika former tog fart på riktigt när olika divisioner inom militären så som artilleri, flyg och infanteridivisioner som skulle koordineras i de tidigare operationerna av första världskriget. För att möjliggöra operationer mellan olika divisioner var varje soldat tvungen att veta vad klockan var och således ha uret lätt tillgängligt. Det var faktiskt under den här tiden som militärens “one-piece” klockarmband togs fram, dessa var tidiga varianter av 1970-talets NATO eller G10 band.

Tjugo år efter slagen vid Gallipoli, sågs ytterligare utveckling av läderarmbanden under början av andra världskriget, då också i militära syften. Det här inkluderar klockarmband till klockorna Elgin Grade 540 och 554 (som snart ersattes med nylonband, då lädret ruttnade från allt saltvatten). Sen kom banden från Longines som användes utav tjeckiska flygvapnet och de vattentäta klockarmbanden som användes av Italienska dykare, Panerai. Men också band gjorda för det tyska “B-Uhren” från Lange und Söhne, Laco, Stowa, Wempe och IVC.

I den här artikeln ska vi fokusera på klockarmband i äkta läder. Så låt oss titta lite närmre på rollen detta dynamiska naturmaterial har haft; men först en snabb genomgång av vad läder faktiskt är.

 

 

Se alla våra klockarmband

 

 

Vad är läder?

Läder är vanligtvis uppdelad i äkta läder och fuskläder (artificiellt läder). Artificiellt läder har namn så som “pläder”, “veganskt läder”, “bicast läder”, Naughahyde och Alcantara.

Äkta läder är vanligtvis gjort från djurhud från: Kor, getter, får, gris och häst (t.ex det galet dyra Cordovan lädret namngett efter den spanska staden Cordoba.) Förr i tiden var också hud från alligator, krokodil, ödla och andra exotiska djur väldigt vanliga.

Med prägling av läder (embossing) menar man ytstrukturen på lädret som med stor precision kan få artificiellt läder att likna äkta läder, men också få äkta läder att likna läder från djur som idag anses hotade. Lädret man använder då är oftast kohud eller kalvläder. Sinn´s 358 SA PILOT kommer med vad den tyska klocktillverkaren beskriver som ett klockarmband i koläder med alligator prägel.  Kort och gott ett klockarmband som ser ut som ett äkta alligator armband.

För att ändra utseendet på banden ytterligare syr man ofta i banden och lägger till multipla lager av läder, detta för att göra banden tjockare. Man stoppar ofta banden för att göra dem mjukare och bekvämare.

Fuskläder (artificiellt läder) tillverkas i fabriker medans äkta läder tillverkas i garverier garverier. Där de behandlas med naturliga och syntetiska oljor, färgämnen och andra ytbehandlingar för textur och grynighet. Det finns otroligt många processer för att färga läder och för att förstärka banden, man använder olika processer beroende på lädret dess kvalite och vad det ska användas till.

 

The picture shows the watch Rolex Sea Dweller with https://stylechrono.se own watch bracelet Nato vintage

En riktig klassiker Rolex Sea Dweller tillsammans med en annan klassiker, Rhein fils bandet Nato vintage från Stylechrono är såklart en perfekt kombination.

Klockarmband i äkta eller falskt läder?

Så ska du välja fuskläder eller äkta läder för ditt klockarmband. Det är egentligen mest ett personligt beslut. Om du är bekväm med de moraliska frågorna kring att använda riktigt djurhud och kan hitta något som är passande för den miljö du ska använda klockarmbandet i (t.ex. om det ska användas i fuktiga miljöer) tycker vi du ska gå för det äkta bandet. Men valet är såklart ditt.

Värt att tänka på om du tänkte använda klockarmbandet i vatten är att syntetiska kopior faktiskt ofta klarar av vatten bättre och eftersom de ser helt äkta ut behöver du knappast skämmas när du bär din Submariner, Seamaster med ett klockarmband i syntetiska material.

 

Klockarmbandet Alligator decor i Italienskt kalvläder säljs av Stylechrono. Lädret är vegetabiliskt garvat.

Olika typer av klockarmband

Klockarmband kommer i många olika storlekar, material och stilar och såklart i många olika prisklasser. Låt oss titta på några huvudtyper av klockarmband. Vissa funkar otroligt bra med många olika typer av klockor medans vissa fungerar bättre med specifika klockor.

Vi ska snart kolla på att matcha klockor med klockarmband dels efter stil men också efter bandets historia och klockans funktion.

Om du älskar en vissa klocka / klockarmband kombination, så bara kör. Det viktigaste (efter vatten) att tänka på är att klockan behöver ha “spring bars” för att kunna tas bort och montera ett nytt klockarmband. Sen måste du såklart matcha “spring baren” med klockarmbandet bredd. (vanligtvis 18 mm för mer dressade klockor för män upp till 22 mm eller till och med 24 mm för sportklockor).

Här är de band vi kommer beröra:

  • Sydda läderremmar
  • Rally-stil remmar
  • Perforerade läder armband
  • Bund remmar
  • Vadderade klockarmband (nästa del)
  • Läder Nato remmar (och zulu remmar) (nästa del)

Det stora utbudet av klockarmband i olika prisklasser och i olika stilar gör ju att du ganska enkelt kan ha ett helt gäng klockarmband att matcha med dina klockor. Som vi snart ska visa er är ju att köpa ett klockband ett enkelt sätt att utöka sin klockkollektion.

watchbands 14

Sydda läderremmar

Många remmar i äkta läder sys när de tillverkas detta ofta i kombination med att de limmas. Sydda remmar har många olika applikationsområden allt från slitna NATO band i läder. (Nato vintage) på klockor i lite lägre prisklasser som Daniel Wellington och Gant till handsydda klockremmar på klockor som Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar.

Stygnen i de sydda läderremmarna bidrar till armbandets struktur men de bidrar minst lika mycket till klockarmbandens karaktär och utseende. Att limma och sy remmar är ett traditionellt sätt att skapa band med dubbel tjocklek (fodrade band) där lädret blir stoppat med andra material, som ger bandet olika utseende men också olika funktion.

Kvalitén och estetiken av stygnen är otroligt viktig

Kvalitén och utseendet av stygnen är lika viktigt som lädret när det kommer till hållbarheten och utseendet av bandet. Att använda sig av matchande stygn eller stygn med lite kontrast gör det enkelt att skilja vissa klockband från andra.

Klockarmbandens hårdare delar ger ytterligare möjlighet att förbättra läderremmarna. I de hårdare delarna på ett klockarmband räknas spännen, nitar, klämmor och lås.

 

Se alla våra klockarmband

 

Rally-stil remmar

Det finns en historisk koppling mellan urmakeri och motorsport och genom historien har vi sett att trender inom fordonsindustrin hittat sin väg in i designen av klockor och dess band. Karaktärsdrag av klockarmband som inspirerats av racing involverar ofta högteknologiska material och kolfiberkompositer.

Trenden från 1960 till 1970 (en guldålder för motorsport) kan ses som ganska simpel just nu vad gäller material men det har lämnat ett avtryck i hur klockarmband designas idag. På den tiden var rallyn, rallybilar och banorna de färdas på väldigt annorlunda från de vi har idag. Man hade läderhandskar, med utskurna hål för knogar och fina hål på fingrarna. Allt detta för att kunna föra bort den värme som bilarna alstrade på ett effektivt sätt och göra miljön för förarna lite bättre i allt från Monte Carlo rallyt till Targa Florio rallyt.

rally watch Strap 14

Klockarmband i rally stil bommade under 1960 och 1970 talet.

När rally och rallybilar blev mer och mer högteknologiska hämtades mycket inspiration från flygbranschen med hålslagna metallkomponenter för att minska vikten i bilen. Med detta kom klassiska band i rally stil från märken som Tissot och deras “cut outs” som faktiskt var mer för utseendet än funktionen.

Perforerade klockarmband

Så långt som vi kan fastställa är det ingen större skillnad mellan, perforerade klockarmband och rally band. Man skulle nästan kunna säga att de är samma sak och inspirerade från handskarna med hål i vars främsta uppgift var att kyla och skydda från värme.

“Riktigt snygga på större klockor och kronografer”

Rally band ser speciellt bra ut på större klockor speciellt kronografer då de har en sådan tät anknytning till motorsport och flygindustrin. De är oftast kallare i varmt väder jämfört med ett vanligt klockarmband, därför kommer denna typ av band med praktiska fördelar såväl som med en rik historia. Om du däremot har en liten mindre klocka kanske du ska avstå från ett perforerat band då klockarmbandet i sig tar för mycket fokus från din klocka. 

Bund remmar

Bund remmar är en typ av klockarmband som består utav en eller två delar och är oftast gjort utav läder. Bandet har en bredare del som sätts bakom klockan och är bredare än själva klockarmbandet. Bund remmar sitter kvar på handleden med hjälp utav nitar eller fjäder spärrarna (spring bars).

Ordet Bund som är beskrivande för den här typen av klockarmband kommer från 1950 talets Tyskland, där den federala försvarsmakten kallades för Bundeswehr. Andra källor säger att Bund banden var vida utbrett bland Tysk militär från och med 1960 talet och framåt för att tillslut bli mainstream i klockvärlden.

klockarmband i bund stil för en riktigt klockmaster

 

Hur bär du då bäst ditt Bund klockarmband

Man kan minst sagt säga att opinionen svänger när det gäller hur du bäst bär ditt Bund band och vilka klockor som går bäst ihop med bandet inte minst när det kommer till huruvida det är okej att bära ett Bund band tillsammans med “divers” klockor.

Så vilken typ av klocka fungerar egentligen bäst till Bund banden? Många hävdar att Pilot eller klockor med lite mer militär stil som Stowa, Hamilton och IWC fungerar bra, då de bär på en stolt militär tradition. Enligt våra kunder fungerar dock Bund banden lika bra med lyxiga Rolex submariners och Rolex seamasters och anses var en lika het kandidat till denna typ av klocka som den klassiska Vintage nato/zulu remmen.

En sak är i alla fall säker. Om du gillar känslan och utseendet av ett Bund band och förstår att den förmodligen kommer vara ganska varm på handleden varma sommardagar, så ska du följa din instinkt. Det är ju trots allt du som bestämmer din egen stil.

Fortsättning följer i vår nästa artikel om natoband i läder

Se alla våra klockarmband

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *