GUIDER

KLOCKVÅRD – 5 enkla tips om klockvård

Relia15

Klockvård, ja inte låter det för roligt?

Visst vore det väl trevligt om din klocka aldrig gick sönder, eller aldrig behövde någon form av service eller klockvård.

Tyvärr är ju detta en utopi för oss klockälskare och verkligheten är tyvärr lika dyster och mörk som en höstdag i november. Men misströsta inte, med några enkla knep kan du spara dig själv mycket tid och frustration samt se till att din klocka håller i ytterligare många år framöver.

Det är ju egentligen inte så konstigt att våra klockor behöver service ibland, vi tar ju hand om allt annat vi använder dagligen, t.ex. våra bilar och hus. Av någon anledning glöms dock ofta klockan bort. Det kanske inte är så konstigt då den måhända inte är en vital del för våran överlevnad, så som tak över huvudet eller möjlighet till transport. Men vi ska inte bortse från det faktum att många av oss använder våra klockor dagligen i alla väder och under alla årstider.

Som den klockälskare du förmodligen är, vet vi att du förväntar dig mycket av din klocka. Därför tänker vi i den här artikeln ge dig några enkla tips på hur du kan få din klocka att hålla längre. Helt enkelt “5 enkla tips of klockvård”.

Klockvård tips 1: Klockor och vatten

Klockor och vatten är faktiskt sällan en bra kombination och det är på tiden att vi går igenom vad det egentligen betyder att ha en vattentät klocka. Klockor kan idag delas in i fyra kategorier.

  • Ej vattenskyddade klockor
  • Vattenskyddade klockor
  • Vattentäta klockor
  • Dykarklockor

Ej vattenskyddade klockor

Många äldre klockor i synnerhet klockor av finare modell som är tillverkade före 1980-talet är inte byggda för någon som helst väta. De saknar helt vattenskydd och i absolut bästa fall har de ett dammskydd. Dessa klockor var helt enkelt inte menade att användas som vi använder våra klockor idag. Klockor som är äldre eller som tydligt anger att de inte är vattenskyddade ska du alltså aldrig exponera för vatten, då du riskerar att skada mekaniken i klockan och i värsta fall förstöra den helt.

simmare med klocka 23

Vattenskyddade klockor

Den vattenskyddade klockan är i de flesta fall faktiskt boven i dramat när klockor vattenskadas. Detta är då man som användare helt enkelt luras av den inte helt ovanliga texten “vattenskyddad 30 – 50m”, vad många av oss läser från detta är att klockan tål vatten ner till ett djup på 30 till 50 meter. Detta är delvis sant, då 30-50 meter utgör det tryck alltså 3-5 bar som klockan utsatts för under tester. Det man dock inte ska glömma och anledningen till att många av dessa klockor ändå vattenskadas är att dessa tester gjordes under ideala förhållanden, med nya packningar, rent vatten och konstant temperatur, alltså en miljö som inte alls motsvarar den vi använder klockan i varje dag. Många säger att dessa klockor är okej att ha på sig när man t.ex. tvättar händerna, men vill du t.ex. duscha med din klocka eller kanske till och med bada är detta något vi absolut inte rekommenderar om din klocka endast är vattenskyddad.

23

Vattentäta klockor

Om du som sagt vill ta med din klocka ut på djupare vatten eller kanske bara in i duschen. Är det  den vattentäta klockan som gäller. En vattentät klocka ska vara försedd med kraftigare boett och kraftigare glas. Klockan ska ha dubbla packningsystem och i vissa fall skruvad krona. En skruvad krona bidrar till att packningarna i klockan tätar bättre och håller borta smuts från packningen på ett effektivare sätt. De flesta packningar håller under normal användning i ungefär 4-5 år innan de behöver bytas ut, vilket är samma intervall som för urverken. Packningens livslängd kan dock variera beroende på de förhållanden klockan utsätts för, de flesta packningar gillar inte att bli utsatta för kemikalier eller andra lösningsmedel.

Dykarklockor

En dykarklocka är ju precis det den utgör sig för att vara, den går alltså bra att dyka med. En dykarklocka ska tåla ett djup på minst 200m, 20bar eller ännu mer än så. Dykarutrustning ska som regel servas en gång per år. Eftersom en dykarklocka är en del utav dykaren utrustning ska således också klockan servas en gång per år. Många tillverkare rekommenderar dock service vartannat år vilket kanske känns mer rimligt då det inte är helt gratis att serva en dykarklocka.

Generella riktlinjer vad det gäller alla olika klocktyper och vatten, är att man ska akta sig för snabba temperaturväxlingar. T.ex. om man kommer från land och klockan är varm och hoppar rakt ner i havet. Detta kan få metallen i klockan att expandera vilket faktiskt kan leda till att klockan börjar läcka eller att ånga kommer i klockan som sedan kondenseras inuti klockan. Med andra ord var försiktig med din klocka när du utsätter den för stora temperaturskillnader.

klock lada 23

Tips 2: Förvaring av klockor

Även om du kanske inte anser dig vara en klocksamlare av rang är det kanske trots allt så att du äger en hel del klockor. Klockor du har på dig vid olika tillfällen och som varierar i pris. För lite dyrare klockor är det såklart ingen dum idé att förvara dessa i bankfack, eller i kassaskåp i hemmet. Personligen tycker jag man kommer långt med en klockbox. Hur som helst så är det så att de flesta klockor faktiskt går sönder på grund av att vi välter ner dem från hyllor eller bord. Med andra ord att ha en dedikerad plats för dina klockor kan potentiellt bli en bra investering, då risken för att klockorna ska gå sönder minskar dramatiskt.

gor rent gummi klockarmband 23

Tips 3: Rengöring av klockor med länkar och klockarmband

Om du precis som jag använder din klocka varje dag, kommer svett och damm att långsamt skada ditt armband.

Med tiden kommer hudavlagringar, damm, smuts och annat skräp samlas på din klocka och ditt klockarmband vilket om du ger det tillräckligt mycket tid kommer förstöra klockan och bandet. Läder är ju ett organiskt material och tål därför inte hur mycket som helst, lädrets livslängd kan dock förlängas genom rengöring. Man kan ganska enkelt rengöra ett klockarmband genom att torrtorka med trasa och sedan smörja lädret med ett neutralt läderfett.

Om din rem har fått en mörkare undersida och börjar få sprickor är det tyvärr dags att byta klockarmband. Detta då risken för att tappa klockan på grund utav att remmen går sönder börjar bli stor. Det är alltså en bra investering att byta sitt klockarmband med jämna mellanrum. Här på Stylechrono rekommenderar vi att du byter rem varje år. Alternativt alternerar mellan olika klockarmband för att förlänga livslängden på banden.

lopare med klocka 23

Tips 4: Sport och fritid

Alla vet att man inte skabära klocka när manspelar golf eller vid andra”krävande” idrotter. Men plockaäven av klockan vid vissa hem­arbeten. Speciellt om du använ­der verktyg som ger vibrationer.Kraftiga vibrationer och slag kan med tiden få skruvar i urverket att släppa, orsaka skador och till slut få klockan att stanna.

Tips 5: Klockan på service

Alla klockor, oavsett pris eller tillverkare, måste regelbundet lämnas in för en service. Det sitter ett par hundra mekaniska delar i varje klocka som måste vara rena och välsmorda för att klockan ska gå. Dessa smörjmedel torkar med tiden ut, och till slut orkar inte urverket dra runt mekaniken i klockan med resultat att klockan stannar. Service vart femte år för mekaniska klockor rekommenderas för att hålla klockan i bästa skick.

Använd inte klockan tills den stannar. Ett torrt urverk sliter ut hjul och övriga delar och det kan bli en mycket kostsam renovering istället för en standardservice. Med god vård av din klocka ökar inte bara livslängden, utan andrahands­värdet håller sig bättre om den är i gott skick jämfört med en sliten klocka som det inte gjorts något åt

Slutsats

Det här var 5 enkla tips om klockvård om du bara följer dessa enkla steg kommer din klocka hålla längre och dessutom behålla sitt andrahandsvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *