Klockguider

GUIDER

Klockarmband i läder del 2

Relia12

Nato vintage - klockarmband i äkta läder.

Klockarmband i läder del 2

Natoband i läder

Detta är fortsättningen på vår artikelserie om klockarmband du hittar den tidigare artikeln om klockarmband i läder här.

Vadderade klockarmband

I förra artikeln pratade vi om Bund band och trots att de skulle kunna kallas för “vadderade eller stoppade” väljer vi här att inte beröra Bund något mer. istället refererar vi till “vadderade klockarmband” som klockband där två bitar av läder har limmats och sytts ihop runt en kärna av annat material. Dessa material kan vara allt från kartong till bomull och plast (Neopren), fiberglas eller läder. Vadderade klockarmband får tack vare sin kontur ofta en lite lyxigare look än vanliga klockarmband.

Stoppning kontra foder

Det är inte helt enkelt att hålla ordning på alla termer, men det är viktigt att inte blanda ihop stoppning och foder, då det är två helt olika typer av armband. Foder är ofta mjuka gjorda utav äkta läder så som mocka eller nubuck banden kan också vara gjorda i Cordura.  Fodret i klockarmband som ofta är i läder har lång hållbarhet och klarar av svett och andra externa faktorer bra. Fodret sys och limmas ofta fast på insidan av läderarmbandet, ibland används äkta läder med syntetiska material såsom t.ex. Nylon. Det här skapar ett kraftigt och slitstarkt band, man kan väl säga att man får det bästa av två världar.

Stoppade band har en annan kropp och mer substans än ett vanligt band. Det här bidrar till en lyxigare känsla och de stoppade klockarmbanden känns som att de verkligen passar till riktiga lyxklockor.

Clockmaster - watch bracelet for breitling

Vissa hävdar bestämt att det var på 1980 talet som stoppade klockarmband blev riktigt populärt. Breitling ses ofta som pionjärer på området och banden kallas inte helt sällan för “Breitling-style” stoppade klockarmband. Breitlings klockarmband blev snabbt kända för sin lyxiga känsla och sina utmärkande sömmar oavsett om det gällde alligatorskinn, kalv eller hajskinn.

 

Läs mer om våra natoband

 

Natoband i läder (och zulu remmar)

I en tidigare artikel vi skrivit berör vi Natoband och deras historia, i den artikeln pratar vi om hur NATO eller “G10” som original tillverkades i nylon och inte läder. Men när natobanden blev populära i kretsar utanför militären är det inte direkt konstigt att många andra varianter av natoband har uppkommit såsom natoband i läder eller läder Zuluband.

Bortsett från att natoband är säkra och praktiska, är de också enkla att byta ut och kan användas vid de flesta tillfällen. De flesta klocksamlare har en minst lika stor samling av natoband som de har klockor.

Efter ett tag är det dock många som vill ha lite mer ut av sina natoband och då börjar man oftast snegla lite mer åt klockarmband som natoband i läder.

Natoband i läder, funkar med de flesta klockor

Natoband i läder fungerar till en uppsjö av klockor det ser vi inte minst på sociala medier såsom instagram där man i stort sett kan hitta banden på alla tänkbara modeller av klockor, det verkar som att det bara är fantasin som sätter gränserna här, allt från Natoband på Omega Seamasters till TAG Heuer Aquaracers.

Att tillägga är ju hur tidlöst ett äkta lädernato är. Det är på något sätt både tidlöst och utmärkande och vi tror inte natoband i läder kommer gå ur tiden “anytime soon”. Och var så säker. Det där natobandet du köper idag och sätter på din Gant, Daniel wellington klocka kommer med lite smuts och slitage se fantastiskt ut på din rolex!

Ett natoband i bra kvalité kan som sagt nästan användas vid alla tillfällen, går lika bra till jeans som till en kavaj och kostym, eller att bara ha på sig en dag vid stranden. Med det sagt är det helt enkelt svårt att välja fel när du ska välja läderband till din samling.

Men puristerna då?

“En purist är någon som håller sig strickt till traditioner, regler och strukturer i synnerhet när det kommer till språk eller stil”

Purister kommer förmodligen för all framtid prata om att natoband i läder inte är “äkta” Natoband (och visst, om du refererar tillbaka till artikeln om natoband vi skrev, så är de inte det). Hur som helst tycker vi att det finns ett minst lika starkt argument i att om något fungerar; alltså det är både funktionellt, etiskt och estetiskt ska det väl inte behöva ifrågasättas? Det är så mycket i klockvärlden som handlar om personliga åsikter och det är därför lite konstigt att man ofta pekar på natoband i läder som “oäkta” eller som svarta fåret i armbands samlingen.

Så varför äga flera läderremmar?

Som vi ser det här på stylechrono är det faktiskt så att klockarmbandet är den mest förbiseddda delen utav en klocka. Som klockfantast fokuserar man oftare på klockhuvudet, hur precis klockan är, är den vattentät etc, rörlighet med många andra aspekter. Såklart är dessa aspekter viktiga, men glöm inte att det var klockarmbandet som lät klockor gå från fickklockor till att istället bli burna på handleden.

Som med alla klockarmband både från större aktörer men också från mindre, kommer natobanden i alla tänkbara färger, former och storlekar. Det finns egentligen ingen ursäkt för att inte ha en stor samling klockarmband för att dels kunna matcha dina kläder för dagen, men också för att spegla ditt humör eller kanske en årstid, kort och gott du kan aldrig ha för många olika varianter av klockarmband.

Natoband leather G10, Zuluband

Utöka en liten (eller stor) klocksamling.

Den första och mest uppenbara anledningen för att ha fler olika läder klockarmband är ju för att utöka din klocksamling.

Låt säga att du till exempel har några riktigt schyssta klockor i metall med metall klockarmband. Släng då in ett “rally-stil” band med ett läderband i nato och kanske ett alligator klockarmband och något enklare, kanske italienskt klockarmband alla med olika textur och färg och du har i stort sett täckt in alla tänkbara stilar, tillfällen och funktion. Med rätt leverantör (läs Stylechrono) kan du dessutom göra detta utan att betala en förmögenhet.

Helt plötsligt kan den där Omega Seamaster 300, Certina DS Action eller vintage Blancpain 50 Fathoms förvandlas från ett imponerande rymdskepp till något mer traditionellt som gör sig bra till affärsmötet eller till kvällens middag.

Att byta klockarmband är ett av de enklaste och billigaste sätten att drastiskt ändra stilen på din klocka.

Komplettera din klocka

Oavsett prisnivå kommer en klassiskt dressad klocka (som t.ex. vintage Hamilton Intra-matic, IWC Portuguese, Jaeger LeCoultre Reverso eller Seiko Shinobu Ishigaki SARB065) i de flesta fall funka fantastiskt bra med ett lite mörkare klockarmband gärna i läder.

Det behövs stort mod för att våga blanda den där ultra konservativa Omega eller Longines klockor med ett klockarmband av mer vågad natur. Men som vi pratat om innan, anledningen till att så många älskar klockor och allt runtomkring klockor är för att det handlar om ett uttryck som helt ditt eget. Så från oss på Stylechrono säger vi; testa dig fram tills du hittar något du tycker fungerar med din stil.

Klockarmbands kollektion många färger och material

Se alla våra klockarmband

 

Nya möjligheter att bära accessoarer

Det fina med att tillgång till ett så stort utbud av klockarmband är att du kan smida egna planer för hur du bäst använder dessa för att matcha och bygga en egen stil kring dina klockarmband. En annan stor fördel är att du bara för några hundralappar kan skaka nytt liv i din gamla slitna klocka.

Ett klockarmband i tydliga färger kan vara ett “statement” för stil!

För något som trots att det är en så liten del av totalkostnaden för klockan är klockarmbandet otroligt viktigt. Det är faktiskt klockarmbanden som på lite håll står för hela det visuella intrycket av din klocka. Man ser alltså först klockarmbandet och sedan klockan. Det är därför du inte ska backa på att välja ett klockarmband som såklart gör ett starkt intryck men som också är smakfullt vald för att passa din klocka.

Oavsett om du anpassar din “vardagsklocka” eller försöker skaka liv i en gammal vintage modell, kan ett rejält klockarmband verkligen ge ett lyft till din klocka.

Olika humör, stilar och situationer.

Om du känner dig på topp och vill verkligen framhäva din kreativitet på nästa kundmöte eller om du är uppklädd och redo för ett nyårsfirande eller om du avsiktligt har dressat ner dig, helt enkelt; från styrelserum till altare, havsbotten till cockpit är läder, stilfullt, traditionellt, hållbart och flexibelt. Det är faktiskt det perfekta sättet att få din klocka att bli ett uttryck för hur du mår eller hur du kanske vill må och såklart hur du vill att andra ska känna för dig.

Så vilket klockarmband är du?

Så låt oss titta på några av de mer populära klocktyperna i mer detalj. Vi kommer att titta på vilket klockarmband som fungerar med vilken typ av klocka och varför och varför klockans drag gör att den passar sig bättre med vissa klockarmband. Som vi sagt tidigare kan inte denna artikel bli en definitiv guide till klockarmband, men den kanske kan ge dig lite hjälp på vägen.

Ett “dåligt” val av klock och armband i kombination kan underminera intrycket av en bra klocka lika väl som “rätt” val kan göra klockan lång mer än alldaglig. Men kom ihåg att det alltid är den kombination av klocka armband och klocka som är rätt för dig som faktiskt är rätt. Stil och estetik är väldigt subjektivt.

Mindre leverantörer av klockarmband

När du köper ett klockarmband från en välkänd leverantör kan du vara säker på att klockan och klockarmbandet passar ihop både på ett tekniskt plan, men också på ett estetiskt.

Tråkigt nog är ofta en bra kombination inte alltid en fantastiskt kombination eller helt enkelt den kombination du vill ha. Och det är därför mindre leverantörer av klockarmband verkligen livar upp stämningen i klockbranschen, då de inte är bundna av vissa modeller och gör helt enkelt lite som de vill. Med hjälp av dessa leverantörer kan du köpa vilka klockarmband du vill och skapa ditt eget uttryck.

När du köpte din klocka kom den garanterat med ett fabrisk band. Detta är säkert fint, men vid någon tidpunkt är du förmodligen sugen på att pröva något nytt, en ny look eller en ny känsla, pröva byta ut ditt Rolex Oyster band för ett läder natoband. Det är kul att experimentera!

Oavsett om du matchar ett klockarmband med ett nytt urverk eller försöker återuppliva ett gammalt, är god smak sunt förnuft och en gnutta självförtroende allt du behöver för att få till en fantastisk klockarmband / klockkombination. Det finns dock lite små saker som kan vara bra att tänka på.

Typ av klocka

Idag är många klockor designade eller inspirerade av äldre modeller. Som ett exempel ta Pilotklockor: föregångare som IWC, Stowa och Laco har banat väg för nya aktörer som Steinhart och Geckota som både är inspirerade från de ikoniska klockorna från 1940-50 talet.

Samma gäller klassiska “divers”: dagens Rolex Deepsea, Omega Seamaster Planet Ocean, Blancpain 50x och Breitling Superocean Héritage kan alla spåras tillbaka till föregångare från tidigt 50-tal. Samma gäller Orient’s Mako, our K3, Invicta’s ProDive and Steinhart’s Ocean som alla fångar essensen av klassiska, dyra varumärken men till en spottstyver av priset.

Många olika typer av klockor

Vilken miljö kommer klockarmbandet användas i?

Som Elgin upptäckte på tidigt 1940-tal är väldigt fuktiga eller salta miljöer inte speciellt bra för klockarmband i äkta läder. Bortsett från detta är ett klockarmband oavsett stil något av det mest användbara och snygga accessoarerna du kan bära.

Snyka med andra kläder och accessoarer

Återigen är utbudet av färg, stilar och texturer när det kommer till klockarmband i läder något som ger dig oändliga möjligheter att kombinera din klocka med ett unikt klockarmband och verkligen skapa dig en egen stil.

Ditt humör spelar roll

Hur mår du idag? Etrovert, introvert, äventyrlig, trött eller glad. Oavsett vad så vet vi att det finns ett klockarmband där ute, som passar din stil och ditt humör och som passar de planer du har för dagen.

Välj ditt klockarmband omsorgsfullt

De utsökta sömmarna av ett klassiskt svart alligator armbmand är en symbol för stil och klass. Likaså är ett utmanande klockarmband helt i orange i kolfiber helt på andra sidan av skalan men ändå extremt stilfullt. I stort sett är allt möjligt med äkta läder. Titta bara på exempel från ledande leverantörer av klockarmband, om du inte redan har förstått det kommer du snart förstå att ett klockarmband idag inte bara är ett klockarmband, det är ett uttryck för din personliga stil och är något som faktiskt visar vem du är.

Stay tuned för del 3 av denna artikelserie…………

 

Läs mer om våra natoband

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Sign in

No account yet?

Shop
Sidebar
Wishlist
0 items Cart
My account