GUIDER

Hur väljer jag klockarmband? (Del 3)

Relia16

IWC Big Pilots Watch 16

Välja klockarmband – en miniguide

Att välja klockarmband är inte lätt. Det finns många faktorer som spelar in, såsom storlek, bredd, färg, form och inte minst stil. Vilket klockarmband passar till vilken klocka? Det finns ingen regelbok vad gäller val av klockarmband men i den här artikeln ska vi försöka hjälpa dig en bit på vägen.

Om du inte läst våra tidigare artiklar rekommenderar vi dig varmt att läsa dessa först. Då får du dels lite historia om klockarmbanden men också lite mer förståelse för vilka typer av klockarmband det finns och vad communityt tycker om dessa. Nedan hittar du artiklarna

“Då kör vi igång”

Vilket material ska ditt klockarmband ha?

Först och främst handlar det om att förstå att olika material fungerar olika bra i olika miljöer. Vi går igenom det här i detalj i artikeln om klockarmand i läder men i korthet handlar om att t.ex äkta läder inte är lämpligt i korrosiva miljöer, alltså miljöer som är fuktiga och ännu värre är fuktiga i kombination med salta. För dessa miljöer fungerar klockarmband i syntetiska material såsom natoband i nylon eller specialläder.

Vilken stil ska ditt klockarmband ha?

Om du t.ex. Bestämmer dig för att ditt band ska vara gjort utav äkta läder (bra, val!) är det dags att bestämma vilken typ av klockarmband du vill ha. Om du köper klockarmband direkt från hyllan (som du gör här på Stylechrono) är det viktigt att se till att din klocka har bandstift (springbars) som kan tas bort, för ett exempel kolla gärna in denna videon, så förstår du vad ett bandstift är och hur du tar bort den.

Om du överväger att köpa ett band i natostil eller ett Zulu band, försäkra dig isåfall om att avståndet mellan bandstiftet och boetten är tillräckligt, det finns en risk att du inte får igenom ditt nya natoband om avståndet här är för litet.

watchdistance 16

 

[fusion_button link=”https://stylechrono.com/butik” title=”alla band” target=”_self” alignment=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”cta-startpage” color=”custom” button_gradient_top_color=”#d3a910″ button_gradient_bottom_color=”#d3a910″ button_gradient_top_color_hover=”#e8d612″ button_gradient_bottom_color_hover=”#e0bd11″ stretch=”default” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]Se alla våra klockarmband[/fusion_button]

 

 

Bredden på bandet måste ju såklart också stämma överens med hur bred din klocka är i vanliga fall ligger bredden mellan 18 mm och 24 mm och kan såklart enkelt mätas om du inte är säker på hur brett ditt nuvarande band är.

lug width 16

Vi rekommenderar inte att du sätter ett smalare klockarmband på din klocka. Detta mest för att det sällan ser bra ut, trots att Sean Connery kom undan med att bära ett för litet nylon band till sin Rolex Submariner i filmen Goldfinger.

Välj rätt längd för ditt klockarmband

Det är viktigt att du väljer ett klockarmband som är i rätt längd. Eftersom vi alla har olika omkrets kring våra handleder finns det olika storlekar på band, vanligast är dock ett mått mellan 165 – 203 mm som kan ses som standard i industrin.

Färg och textur

Nu är det dags att hitta ett klockarmband med rätt textur och färg för att matcha din klocka. Det finns egentligen två sätt att göra det här på. Antingen hittar du en färg som matchar din klocka eller så hittar du en färg som är en stark kontrast till din klocka.

Oftast så är det enklare att hitta något snyggt om du försöker hitta ett klockarmband med kontrast mot din klocka. Det här beror på att de flesta klockor har “primära” färger i urtavla och på visare som då är enkla att komplettera.

För de bästa resultatet…..

Oftast får man som sagt bäst resultat om man väljer ett klockarmband med stor kontrast gentemot klockans färger. Detaljerna i klockarmbandet såsom t.ex. stygn eller färg/design på spännen ger en extra touch som ofta höjer kvalitén på klockarmbandet fler nivåer. Låt oss titta på hur kombinationer kan se ut:

omega de ville tresorr 16

Omegas klassiker De ville Tresor i begränsad utgåva ser med sitt blåa band och sin silvriga boett minst sagt fantastiskt ut

 

IWC Big Pilots Watch 16

 

[fusion_button link=”https://stylechrono.com/butik” title=”alla band” target=”_self” alignment=”center” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”cta-startpage” color=”custom” button_gradient_top_color=”#d3a910″ button_gradient_bottom_color=”#d3a910″ button_gradient_top_color_hover=”#e8d612″ button_gradient_bottom_color_hover=”#e0bd11″ stretch=”default” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]Se alla våra klockarmband[/fusion_button]

 

En annan klassiker är IWC’s ikoniska Big Pilot’s klocka “Reference 5009” i rostfritt stål. Med sitt svarta klockarmband sticker syns urtavlan med den klassiska 1940 B-Uhr referensen tydligt och passar från allt till semestern till middagen på hotellet för kvällen.

panerai luminor marina 1950 3days automatic composite 1 16

Sist men inte minst, Panerai Luminor Marina 1950 med sin chokladbruna urtavla, boett i titan med brunt klockarmband. Det ser bara så rätt ut. Kan inte uttrycka mig bättre än så.

Skulle se fantastiskt ut med både kavaj och jeans.

Vilken som helst av dessa kombinationer skulle se fantastiskt ut med både kavaj och jeans. Det är det som är det fina med läder. Eftersom det är ett naturligt material byter det nästan skepnad beroende på vilken miljö det används i.

Hur viktigt är det med klockarmbandets “hårdvara”

Lika viktigt som att välja rätt färg är det att välja rätt typ av spännen på klockan. Det kan vara så enkelt som att välja ett klockarmband med ett spänne som har en accentfärg till klockan. Eller så väljer du utifrån historiska “korrekthet” med t.ex ett mässingsfärgat spänne till din WW2 German Fliegeruhr.

Kontrast när det kommer till textur spelar också roll. Vad sägs om att matcha ditt klockarmband textur med de stora karaktärsdragen av din klocka. T.ex. vadderade klockarmband eller sydda klockarmband kan utgöra grymma detaljer som verkligen tar din klockarmband/klock kombination till nästa nivå. Några exempel att titta på är: Longines Doctor’s Watch, Audemars Piguet Tourbillon III, Roger Dubois Golden Square Dual Time, Rolex Prince Brancard.

Låt klockarmbandet matcha din personlighet!

Det är verkligen viktigt att tänka på vilken typ av person man är eller kanske vad man vill att ens klockarmband ska utstråla. Känner man sig lite mer konservativ som person kanske man ska gå med ett klassiskt tvådelat klockarmband i mjuka jordtoner med en ganska försiktig textur.

Om man å andra sidan är extrovert och social kanske ett ZULU band or Natoband i flera färger passar bättre.

Kompatibilitet med din klocka!

Den stora majoriteten av klockor är idag kompatibla med eftermarknads klockarmband. De flesta har dessutom bandstift som är enkla att ta bort och gör det således enkelt att sätta på andra klockarmband. Det finns dock undantag där bandstiftet helt sitter fast i klockan, för att byta klockarmbandet behöver du då lämna in denna hos en specialist.

Hur matchar du ditt klockarmband med en viss stil?

Det finns otroligt många kombinationer och ingen är egentligen fel. Allt handlar om det perspektiv man väljer att ha. Antingen går man på sin egen känsla och stil och den är ju aldrig fel. Eller så följer man mer historiska stilar. Allt beror på vilket perspektiv man har och hur man ser på sin klocka och såklart vilken typ av klocka man har. Vi ska gå igenom lite olika klock stilar och se hur man bäst kan matcha dessa med färg och typ av klockarmband:

Dressade klockor

Så vad är en dressad klocka? Opinionen skiljer sig väldigt i ämnet men man kan ändå utröna några återkommande termer såsom, enkel, smal, analog, enkel urtavla, metall boett, läderarmband och sparsam.

Många tycker alltså att en dressad klocka med ett klassiskt tvådelat klockarmband är vägen framåt. Många hävdar också att den klassiskt dressade klockan ska utgöra basen för alla klocksamlingar. Detta då den dressade klockan oftast fungerar i alla sammanhang, även inte fullt så dressade.

Pilot klockor

Återigen skiftar opinionen mycket. Men om man tänker på den klassiska klockan Germano-Swiss 1930s–1940s B-Uhren är den som mall oftast en bra startpunkt. Tänk dig alltså en klockan med bred boett alltså någonstans 40-55 mm med väldigt synliga visare en urtavla med stor kontrast, inte helt sällan vitt mot svart eller svart mot vitt. Enkla, pålitliga visar rörelser helt utan krångel så som mindre visare för sekunder. Urtavlan har också enkla men tydliga markeringar för timmar allt för att kunna läsas i miljöer med bristande ljust.

Med det sagt har en hel uppsjö med pilotklockor lanserats sen andra världskriget, som inkluderar många fler funktioner så som tidszon inställningar och mycket annat krimskrams.

Kronografer

Vi citerar engelsk wikipedia här:

“A chronograph is a specific type of watch that is used as a stopwatch combined with a display watch. A basic chronograph has an independent sweep second hand; it can be started, stopped, and returned to zero by successive pressure on the stem.”

Kronografer (“racing klockor”) har traditionellt starka band med flyget och motosporten. Inte helt förvånande har detta påverkat vilken typ av klockarmband som passar sig att använda till dessa klockor. T.ex. för att få den där 60s, 70s retro motorsport looken, med “rally stil” perforerade eller hålslagna läderbandet som bara ser fantastiskt ut.

Även när klockan har en ganska high tech look och egentligen liknar instrumentbrädan på bilen än en klocka, kan ett snyggt läderarmband passa bra.

Dykarklockor

Än en gång citerar vi wikipedia:

A diving watch, also commonly referred to as a diver’s or dive watch, is a watch designed for underwater diving that features, as a minimum, a water resistance greater than 1.0 MPa (10 atm), the equivalent of 100 m (330 ft).

Det är ett fakutm att dykarklockor var menade att användas i vatten, vilket gör läderarmbandet direkt olämpligt. Därför har många klocktillverkare experimenterat med naturligt vattentåliga klockarmband. Materialen som använts har t.ex varit sälläder, rocka eller hajskinn (man tror hajskinn tål väta bättre än koskinn) men också koskinn som vaxats. Det här inkluderar dem av den österrikiske leverantören Hirsch, som har klockarmband som klarar 100 m vattendjup.

Din tur att nörda ner dig i läder och klockarmband

Så då har vi kommit till slutet på denna artikelserie i tre delar. Vi har berört klockarmband, vilka stilar som och vilken typ av klocka som passar till vilket band. Förhoppningsvis har vi kunnat ge dig en liten idé kring vilket klockarmband som kommer passa just dig bra.  

Kanske har vi gett dig lite inspiration och kanske har du förstått hur mångsidigt läder faktiskt är. Vi kanske har fått dig att leta fram det där gamla läderarmbandet ur garderoben och gett en gammal klocka nytt liv.

Oavsett vad är vi stolta att kunna erbjuda riktigt bra klockarmband till riktigt konkurrenskraftiga priser. Ta dig gärna en tur i vår butik.

De tidigare artiklarna hittar ni här:

 

[fusion_button link=”https://stylechrono.com/butik” title=”alla band” target=”_self” alignment=”center” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”cta-startpage” color=”custom” button_gradient_top_color=”#d3a910″ button_gradient_bottom_color=”#d3a910″ button_gradient_top_color_hover=”#e8d612″ button_gradient_bottom_color_hover=”#e0bd11″ stretch=”default” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]Se alla våra klockarmband[/fusion_button]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *